14 July 2008

Minyak... oh! ....Minyak

0 comments

Siapa sangka harga minyak dunia akan melambung tinggi sebelum tahun 2010. Manipulasi dan 'control' oleh orang-orang yang tamak merupakan faktor utama kenaikannya. Kerana itulah petambahan jumlah minyak dipasaran oleh negara pengeluar gagal menurunkan harganya.

Kebimbangan utama sebenarnya bukanlah kehabisan sumber asli itu tetapi kekurangannya di negara lain menyebabkan kita bergantung kepada simpanan minyak Amerika Syarikat. Mungkin itulah juga tujuan peningkatan harga minyak, untuk mengurangkan jumlah simpanan negara pengeluar lain. Jika ini berlaku, Amerika Syarikat akan menjadi negara pengeluar utama dan akan mengawal harganya seratus peratus. Politik dunia memang sukar diramalkan.

Kekuatan minyak ini bukan sekadar untuk enjin tetapi juga boleh mempengaruhi politik dalaman negara. Apabila Pak Lah mengumumkan kenaikan harga minyak, kelam-kabut satu negara jadinya. Pening kepala kerajaan bukan sekadar memberi penerangan kepada pengguna tetapi kebimbangan terhadap kekuatan politik yang semakin rapuh. Kerajaan pulak yang jadi kelam-kabut.

Sememangnya pengguna perlu bersedia dengan kenaikan harga minyak dan kerajaan perlu menaikkan harganya sedikit demi sedikit. Jika kenaikan mengejut sebegini, memang terkejutlah seluruh negara.

Jangan lupa untuk menyaksikan debat minyak antara Penasihat PKR dengan wakil kerajaan malam ini di TV9 dan Bernama TV jam 9.00 malam. Ulangannya di TV3, jam 11 malam. Yang pasti ia bukanlah tentang minyak sangat tetapi akan masuk bahagian politik pula.

Dan, selaras dengan kenaikan harga minyak, banyak pihak yang memperkenalkan 'Penjimat Minyak'. Dari peralatan elektronik, cecair, tembaga sehinggalah kepada magnet. Bermacam-macam pula reaksi dari pengguna.

Salah satu yang diperkenalkan kepada Pak Cipan ialah Quasar P2 Petrol Additive. Pak Cipan tak pernah guna pun, tetapi dari maklumbalas pengguna, memang berkesan dan menjimatkan. Malah harganya pun sangat murah berbanding produk lain. Produk ini dikatakan mendapat sambutan bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di Singapura dan Indonesia.

Penjimatan maksima petrol, prestasi ultima Aditif petrol berasaskan ramuan 'bio' memberikan kesan optima untuk prestasi enjin anda, membantu pembentukan lapisan perlindungan untuk penghantaran minyak petrol serta melanjutkan hayat enjin. Menjimatkan petrol anggaran 20% hingga 30% Membersihkan dan melindungi 'injector', 'spark plug', karburetor dan sistem penghantaran minyak. Quasar P2 Petrol Additive
(2 botol x 100 ml) Harga Pengedar : RM9.60.

Produk ini diperkenalkan oleh Revell, dan inilah yang menyebabkan ia mendapat sambutan hangat. Nak tengok lebih, pergilah ke Kedai Runcit Makcik Saadiah

Links to this post

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories0 comments: to “ Minyak... oh! ....Minyak

Recipe : Soup And Stew